Локален гастрономически обект разрешителни, които трябва да се получат, за да може да бъде открит?

Lokal gastronomiczny pozwolenia, jakie należy uzyskać, aby móc go otworzyć? Lokal Gastronomiczny Pozwolenia Jakie Nalezy Uzyskac Aby Moc Go Otworzyc

Съдържание

Заведение за хранене – разрешителни, които трябва да се получат

Дейността в областта на храненето е един от най-често стартираните бизнеси в България. Когато вече имаме идея за собствено заведение и неговото меню, преди да предприемем каквито и да е стъпки към неговото откриване, първо трябва да се погрижим за получаването на необходимите разрешителни и уреждането на други формалности. Заведение за хранене – разрешителни, откъде да започнем?

Заведение за хранене – разрешителни – учредяване на фирма

Регистрацията на фирма е първата стъпка към откриването на собствен ресторант. За тази цел трябва в съответната общинска администрация лично или електронно да подадем заявление CEIDG-1. По този начин едновременно ще направим регистрация в Националната агенция за приходите и ще изберем форма на облагане с данъци. Ако планираме да наемем служители, трябва също така да ги регистрираме в НАП и да ги насочим към подходящи медицински прегледи в здравно заведение по трудова медицина. Трябва да се уверим, че притежават валидни здравни книжки. Преди да започнем дейността, трябва също така да закупим подходящо фискално устройство за регистриране на продажбите.

Заведение за хранене – разрешителни – Държавна санитарна инспекция

Стартирането на дейност в сферата на храненето изисква също така получаване на вписване в регистъра на предприятията, произвеждащи или пускащи в обращение храни, както и одобрение на заведението от Държавната санитарна инспекция. За тази цел трябва да подадем съответното заявление до Районния санитарен инспектор, компетентен по местонахождение на дейността. Преди това обаче трябва да се погрижим избраното заведение да отговаря на всички изисквания на Санепид. На първо място следва да представим проекта в съответната институция. Когато Районният санитарен инспектор го одобри, можем спокойно да започнем ремонтно-строителните работи, ако заведението го изисква. Ще спестим време и проблеми, ако още при търсенето на подходящо помещение се запознаем с изискванията на Санепид по този въпрос. Тогава, когато агенцията за недвижими имоти ни представи оферти за помещения за бизнес дейност, ще можем да ги проверим спрямо тези изисквания. Когато заведението е готово, можем да подадем съответното заявление до Районния санитарен инспектор за неговото одобрение и вписване в регистъра.

Заведение за хранене – разрешителни, които трябва да се получат, за да може то да бъде открито? Pexels Helena Lopes

Заявлението трябва да съдържа:

  • име, фамилия, място на жительство и адрес или име, седалище и адрес на заявителя и данъчен идентификационен номер, ако такъв номер е наличен,
  • определяне на вида и обхвата на дейността, която ще се извършва, както и вида на храните, които ще бъдат предмет на производство или търговия,
  • определяне на местоположението на предприятието или мястото за извършване на стопанска дейност.
  • Към заявлението трябва да се приложи актуален извлечение от Националния съдебен регистър или удостоверение за вписване в Търговския регистър, в зависимост от избраната правна форма.

Заведение за хранене – лиценз за алкохол

Ако в нашия ресторант планираме продажба на алкохолни напитки, трябва да получим съответното разрешение. За тази цел е необходимо да подадем подходящо заявление до компетентната общинска или градска администрация. Много важно е да проверим местните правни разпоредби относно продажбата на алкохол преди започване на дейността, тъй като може да се окаже, че избраното заведение се намира твърде близо до защитени обекти или в дадената зона има ограничение за броя на търговските обекти и може да срещнем затруднения при получаването на разрешение. Трябва също така да имаме предвид, че всеки вид продавана напитка в зависимост от съдържанието на алкохол изисква отделно разрешително. Освен това разрешението за продажба на алкохол трябва да се заплаща ежегодно.

Разрешения за публично възпроизвеждане на музика в заведение за хранене

При откриване на заведение за хранене не бива да забравяме да сключим съответните лицензионни договори с организации за колективно управление на авторски права, а именно: ZAiKS, ZPAV, SAWP, STOART. Тези организации представляват интересите на артистите, чиито произведения се възпроизвеждат публично. Те издават разрешения на потребители като ресторанти, барове, пъбове и кафенета за пускане на музика, защитена с авторски права, за своите гости. Това обаче изисква заплащането на съответната такса в полза на споменатите сдружения. Появяват се постепенно услуги, предлагащи безплатно възпроизвеждане на музика. В момента там няма хитове, но са способни да запълнят неудобната тишина с произведения.

Оцени

Само влезли в профила си потребители могат да оценяват

Средна оценка 5 / 5. Брой оценки 1

Няма оценки. Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Автор:
Михал Сподимек – агент по недвижими имоти, специализиран в инвестиции в страната и чужбина. От 2014 година ръководи бутиковата агенция за недвижими имоти GOESTE, известна с индивидуалния подход, ефективността и високите стандарти на обслужване. Автор на книгата: „Как да станеш и бъдеш успешен агент по недвижими имоти“. Михал помага на клиентите да реализират мечтите си за идеални имоти и ги подкрепя при инвестиции в страни като Испания, Кипър и Хърватия. Благодарение на своите знания и опит той е спечелил доверието на много клиенти, а също така е станал ценен обучител. Неговата мисия е да свързва хората с имотите, които най-добре отговарят на техните нужди и цели.

Сподели:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *