Заведение за хранене – разрешителни, които трябва да се получат
Дейността в областта на храненето е един от най-често стартираните бизнеси в България. Когато вече имаме идея за собствено заведение и неговото меню, преди да предприемем каквито и да е стъпки към неговото откриване, първо трябва да се погрижим за получаването на необходимите разрешителни и уреждането на други формалности. Заведение за хранене – разрешителни, откъде да започнем?
Заведение за хранене – разрешителни – учредяване на фирма
Регистрацията на фирма е първата стъпка към откриването на собствен ресторант. За тази цел трябва в съответната общинска администрация лично или електронно да подадем заявление CEIDG-1. По този начин едновременно ще направим регистрация в Националната агенция за приходите и ще изберем форма на облагане с данъци. Ако планираме да наемем служители, трябва също така да ги регистрираме в НАП и да ги насочим към подходящи медицински прегледи в здравно заведение по трудова медицина. Трябва да се уверим, че притежават валидни здравни книжки. Преди да започнем дейността, трябва също така да закупим подходящо фискално устройство за регистриране на продажбите.
Заведение за хранене – разрешителни – Държавна санитарна инспекция
Стартирането на дейност в сферата на храненето изисква също така получаване на вписване в регистъра на предприятията, произвеждащи или пускащи в обращение храни, както и одобрение на заведението от Държавната санитарна инспекция. За тази цел трябва да подадем съответното заявление до Районния санитарен инспектор, компетентен по местонахождение на дейността. Преди това обаче трябва да се погрижим избраното заведение да отговаря на всички изисквания на Санепид. На първо място следва да представим проекта в съответната институция. Когато Районният санитарен инспектор го одобри, можем спокойно да започнем ремонтно-строителните работи, ако заведението го изисква. Ще спестим време и проблеми, ако още при търсенето на подходящо помещение се запознаем с изискванията на Санепид по този въпрос. Тогава, когато агенцията за недвижими имоти ни представи оферти за помещения за бизнес дейност, ще можем да ги проверим спрямо тези изисквания. Когато заведението е готово, можем да подадем съответното заявление до Районния санитарен инспектор за неговото одобрение и вписване в регистъра.
Заявлението трябва да съдържа:
- име, фамилия, място на жительство и адрес или име, седалище и адрес на заявителя и данъчен идентификационен номер, ако такъв номер е наличен,
- определяне на вида и обхвата на дейността, която ще се извършва, както и вида на храните, които ще бъдат предмет на производство или търговия,
- определяне на местоположението на предприятието или мястото за извършване на стопанска дейност.
- Към заявлението трябва да се приложи актуален извлечение от Националния съдебен регистър или удостоверение за вписване в Търговския регистър, в зависимост от избраната правна форма.
Заведение за хранене – лиценз за алкохол
Ако в нашия ресторант планираме продажба на алкохолни напитки, трябва да получим съответното разрешение. За тази цел е необходимо да подадем подходящо заявление до компетентната общинска или градска администрация. Много важно е да проверим местните правни разпоредби относно продажбата на алкохол преди започване на дейността, тъй като може да се окаже, че избраното заведение се намира твърде близо до защитени обекти или в дадената зона има ограничение за броя на търговските обекти и може да срещнем затруднения при получаването на разрешение. Трябва също така да имаме предвид, че всеки вид продавана напитка в зависимост от съдържанието на алкохол изисква отделно разрешително. Освен това разрешението за продажба на алкохол трябва да се заплаща ежегодно.
Разрешения за публично възпроизвеждане на музика в заведение за хранене
При откриване на заведение за хранене не бива да забравяме да сключим съответните лицензионни договори с организации за колективно управление на авторски права, а именно: ZAiKS, ZPAV, SAWP, STOART. Тези организации представляват интересите на артистите, чиито произведения се възпроизвеждат публично. Те издават разрешения на потребители като ресторанти, барове, пъбове и кафенета за пускане на музика, защитена с авторски права, за своите гости. Това обаче изисква заплащането на съответната такса в полза на споменатите сдружения. Появяват се постепенно услуги, предлагащи безплатно възпроизвеждане на музика. В момента там няма хитове, но са способни да запълнят неудобната тишина с произведения.